woensdag 19 oktober 2011

waar komt die kleur toch vandaan? (1)


Wegens het slechte weer van vandaag ga ik niet naar Maastricht, maar een eerste in de serie van waar komt die kleur toch vandaan? Dit is deel een en deze serie gaat over hoe een spoorwegmaatschappij op een bepaalde kleur komt. omdat een vorig bericht over turquoise beige best populair is, maar erg kort, ga ik nu wat uitgebreider in op turquoise beige, het is dé kleur van de meeste treinen van de DB vanaf 1974 tot 1986, alwaar Oriëntrood het stokje overnam. Maar hoe kwamen ze erop? 

Nou, dat zal ik eens zeggen, volgens het boek “Farbgebung deutscher Triebfahrzeuge Teil 2“ was het omdat de DB niet blij was met het voorgaande experiment met de POP-kleuren, want de wagens werden gauw smerig van o.a. de stoomlocomotieven, dus de taak aan het Design centrum van de DB om met een nieuwe kleur te komen, en omdat het einde van het stoomtreintijdperk nabij was mochten de locomotieven een wat lichtere kleur krijgen die aan de volgende eisen moest voldoen: Het moest een Nobele uitstraling hebben, er uitzien zoals de wagens (die ook een andere kleur kregen), en weinig last moesten hebben van de stof die los komt bij het remmen, ofwel een donkere kleur beneden en een lichte boven. 

Het design centrum keek voor inspiratie naar de TEE treinen die een hoog aanzien hadden in Europa, zij hadden een licht kleur boven en een donkere beneden, maar klakkeloos overnemen is ook zoiets dus er moest iets anders bedacht worden en toen keek men verder terug in de tijd naar de “nobele Rheingold”, waar de blauwe kleur beneden was, en het gaf natuurlijk ook een knipoog naar de romantiek van toen die tijd (begin jaren 30), dus werd het een turquoiseblauwe kleur van de Rheingold en Beige van de TEE. Zo leek de trein dus nobel, konden alle wagens makkelijk zoals de locomotief gekleurd worden en werd eventueel stof gemaskeerd door de donkere kleur die in de onderste hoek was. Hier het uiteindelijke resultaat:
110 132 in Münster (westf) Hbf
 
Ook heb ik een Flickr Group toegewijd aan deze kleur deze kun je vinden op:
Als je nog geen lid bent van Flickr, en je hebt interesse, het is gratis en snel te doen met o.a. een Google-account
Aanstaand zondag zal ik het hebben over het spel Chris Sawyer’s Locomotion uit 2004.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten