zondag 30 oktober 2011

[DE] Voetbalfan onder trein geduwd

In Duitsland is na de wedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en Kaiserslautern een voetbalfan onder de trein geduwd door hooligans, de man ligt nu met zware verwondingen in het ziekenhuis. De daders zijn niet gepakt en de voetbalclub riskeert een flinke boete. Deze derby-wedstrijd word door de politie gezien als een risico wedstrijd dus er waren al extra politiemensen ingezet.

[CH] trein vast in tunnel

In de Lötschbergtunnel in Zwitserland heeft een aantal uur een trein vastgezeten, er zaten ongeveer 200 passagiers aan boord. De passagiers konden gelukkig overstappen op een andere trein die hen ophaalde. Het heeft dus gelukkig alleen gezorgd voor wat ongemak en late mensen.

Jeugdheld in miniatuur

Ik begon zo'n 10 jaar geleden met een modelbaan onder mijn stapelbed, het was een kleintje dat een ovaal vormde, het had een inhaalspoor dat geen nut had want er was meer een loc, of beter gezegd een treinstel, de ICE van de DB. Het was op dat moment de grote paradepaard van de DB en een van de snelheidsduivels van het spoor. Dat maakte het voor de jeugd een van de bekende treinen en een object om naar op te kijken. Zoals het vroeger was met de stoomtreinen die de 'monsters' van het spoor waren die iedereen fascineerden, dat wou men in hun eigen woonkamer hebben! Gelukkig kwam de uitvinding van elektriciteit, waardoor er geen stoom van de miniatuurloc door het hele huis zou ronddwarrelen. Dit zorgde voor de eerste modeltrein in 1835 (toen er ook spoorwegen kwamen in o.a. Duitsland en België). Je kunt ook vaak wel merken dat de meeste mensen voor de locomotieven kiezen die ze mooi vinden in plaats van degene die gewoon goedkoop zijn. Daarom heb ik 10 jaar geleden gekozen voor een ICE, omdat het een trein was die mij aansprak en ik vond hem gewoon mooi. Natuurlijk rijd de trein nog steeds braaf zijn rondjes op de modelbaan, maar de modelbaan is uitgebreid met meer treinen en veel meer spoor. De laatste aanwinst op mijn modelbaan is een NS 1600 van Märklin.

donderdag 27 oktober 2011

Extra: 900 views

RAG 114+101, Salzbergen 21-10-2011MBS Loc 2 @ Boekelo 16-10-2011MBS loc 5 @ Boekelo 26-10-2011DR 130 101-9Saxonia181 001-9
155 001-1113 311-5103 113-7E93 07E69 03E60 10
E18 047NS 3737 @ NSM 5-7-2011Valleilijn/NS 867 @ Amersfoort 6-10-2011Bollenwagen, Enschede, 24-9-2011212 133 @ Münster Hbf 24-9-2011BR 32110 @ ESR 2011
BR 31108 @ Ripley 2005BR 1499 @ Dean Forest, 2009BR 3850 @ Minehead 22-8-2011DeLorean DMC-12Ghostbusters!BR 34046 @ WSR 22-8-2011

Momenteel heb ik weer een barrière doorbroken met mijn flickr photostream: 900 views, dat komt steeds dichterbij de 'magische' 1000...

woensdag 26 oktober 2011

[NL] Ah, dus daar is die...

In de Rail Magazine van October las ik dat in Enschede de 904 van stichting Materieel '64 in Enschede Stond geparkeerd, na wat vanaf mijn school in de bosjes te turen zag ik wel treinen, maar dacht ik dat het allemaal buffels waren, omdat het er erg veel zijn hier in Enschede (en ook in Hengelo) omdat ze in Enschede worden schoongemaakt door de wasstraat, maar door wat slecht weer ging ik een keer met de overvolle trein naar Enschede, en zag ik dat er ook een apenkop stond en jawel... het nummer was 904, het staat dus inderdaad hier in de nog gele toestand. Zo af en toe komt er nog wel eens een apenkop hier een apenkop hier in Enschede in reguliere dienst, o.a. voor de spitstreinen, maar ik kan bevestigen dat inderdaad de 904 hier staat achter wat bosjes verstopt, dus als je wilt fotograferen, doe dat dan vanaf het station.

Chris Sawyer's Locomotion

Ik heb de bespreking van mijn favoriete spel op dit moment van zondag naar woensdag verplaatst.
Dit spel heet Chris Sawyer's locomotion en is in ogen van velen een ouderwets spel (komt uit 2004). Maar is nog redelijk populair en er is nog een redelijk grote community net zoals bij Microsoft Train Simulator. Bij Locomotion of "LoMo" zoals het kort gezegd wordt moet je een vervoersmaatschappij opbouwen vanaf het niets, je begint met een lening van ongeveer €10.000 en dam moet je maar zien dat je winst maakt. Als vervoersmaatschappij kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen; trein, bus, vrachtwagen, tram, boot en vliegtuig. Natuurlijk kun je dankzij die community, die veel mods heeft gemaakt, de nadruk leggen op een bepaalde vervoersmiddel. Ik leg dus vooral de nadruk op de treinen, waarvan ik al erg veel heb gedownload van de website www.locomotion-fanpage.net. Het spel is nog steeds wel te krijgen in sommige webwinkels zoals Bol.com of Amazon.nl, met een prijs van zo rond de 10 á 15 euro, is het een redelijke prijs. Sommige mensen kunnen gigantische netwerken bouwen met treinen die een miljardenwinst geeft, mij lukt het alleen zo rond de 100 miljoen winst te komen :P. Momenteel ben ik bezig met een zelf gemaakt scenario van Nederland en daar ben ik bezig om alle IC-lijnen na te bouwen. De meeste belangrijke steden heb ik al aangesloten. Omdat ik nog niet precies weet hoe je een screenshot moet maken zal ik dat ook nog niet doen, maar ik zal uitzoeken hoe dat moet en zal daar later op terugkomen. Ook wil ik niet graag van andere mensen 'stelen' dus zet ik hun screenshots ook niet hier. Maar je kunt misschien wel zelf zoeken op Google of zoiets...

zondag 23 oktober 2011

[NL] Reünie NS 1200-serie

Alle nog bestaande NS 1200'en worden weer bij elkaar gebracht op Zaterdag 12 november 2011 in Amersfoort. Er is veel belangstelling voor want alle zitplaatsen in de trein waar je in mee kunt rijden zijn al volgeboekt. Deze rit begint om 9:00 uur in Utrecht CS en gaat dan naar Amersfoort, alwaar een aantal andere 1200'en wachten waar ze later achter elkaar worden gezet zodat alle nog bestaande 1200'en bij elkaar staan.
Het gaat om de volgende 1200'en:
1201    -    KLOK / Werkgroep 1501                          Turquoise
1202    -    Nationaal Spoorweg Museum (Utrecht)   Blauw
1211    -    Nationaal Spoorweg Museum (Utrecht)   Geel/Grijs
1251    -    EETC                                                         Blauw (ACTS)
1252    -    EETC                                                         Blauw (ACTS)
1253    -    KLOK / Werkgroep 1501                          Blauw (ACTS)
1254    -    EETC                                                         Bruin (NVBS)
1255    -    KLOK / Werkgroep 1501                          Blauw (ACTS)
In totaal zijn het dus 8 locomotieven die samenkomen en zal zeker voor een unieke ervaring zorgen. Ik hoop dat ik er kan zijn op 12 november, maar gelukkig lijk het tot dusver erop dat ik wel kan.

[BE] Nóg meer treinen schrappen

Dat de NMBS 193 treinen wil schrappen in 2012 is al redelijk bekent, maar NMBS-topman Marc Descheemaecker wil nog meer treinen schrappen, samen met een groot aantal administratieve banen om geld te besparen. maar meer treinen schrappen mocht niet volgens een contract met de regering van België, gelukkig niet want in elk land is er wel een probleem met de hoeveelheid treinen die rijden.

[NL] 1,2 Km lange werktrein in Nederland

Niet alleen tussen Salzbergen en Bentheim zijn werkzaamheden, maar ook in Nederland zijn ze druk bezig bij Bodengraven is een 1,2 kilometer lange trein bezig met werkzaamheden aan het spoor. De machine komt helemaal uit Oostenrijk en vervangt de bielsen en ballast van het spoor. Het is niet de langste trein in Nederland; dat was in 1989 tijdens het jubileum van de NS, toen reed een 1,6 kilometer lange reizigerstrein van Kijfhoek naar Eindhoven. De locomotief die dat record heeft gevestigd staat weg te roesten en er is weinig nieuws over een opname in enig museum, vandaar de poll hier bovenaan: moet deze loc (nummer 1607) behouden worden in een museum?

Change of plans: een middagje Salzbergen

Omdat het in dit weekend goed weer is heb ik afgelopen vrijdag besloten om even op station Salzbergen te staan spotten. We hebben best veel gezien, ondanks dat er tussen Salzbergen en Bad Bentheim bij Schüttorf op enkelspoor gereden werd. Ik werd al goed onthaalt door een Green Cargo 185'er die aan het perron stond te wachten op de trein uit Bentheim. Uiteindelijk kwam die en kon de Green Cargo vertrekken. Daarna kwam er ook een werkplaatstrein met een Bügelfallt-110, met later een Captrain 186'er. En aan het einde, tegen 16:00 uur, kwam er nog een 143-duo van de RAG door Salzbergen naar Emden. Voor de rest kwam er het gebruikelijke al dan niet met vertraging door het enkelspoor bij Schüttorf; de Westfalenbahn, RegionalExpress en de Intercity's met "gewone" verkeersrode locomotieven serie 111 en 101.

woensdag 19 oktober 2011

[EU] Man Springt uit Eurostar

Gekken heb je overal, maar een man uit Albanië is uit een rijdende Eurostar trein gesprongen die op dat moment 160 km/u reed richting Brussel. De man sprong uit de trein voordat deze de tunnel binnenreed, hij was eerder die dag de toegang geweigerd tot Engeland en dacht het land op die manier illegaal binnen te komen. Het treinverkeer door de Eurotunnel lag daardoor een tijd stil maar rijdt op dit moment weer gewoon volgens de dienstregeling.

[PL] Druk bezig!


De PKP is momenteel erg druk bezig met een modernisering van het volledige materieelpark die voor een groot deel nog uit de Koude oorlog-tijd stamt. Vooral locomotieven van Siemens en Traxx worden momenteel aangeschaft en in dienst gesteld en worden in een sierlijke geel groen en witte huisstijl geverfd.

[NL] hoogste percentage treinen op tijd


De NS heeft een record gevestigd van het hoogste percentage treinen dat op tijd reist (maximaal 5 minuten te laat). Dit percentage ligt zo rond de 95%. Dit geld alleen voor de reizigerstreinen van NS Reizigers en dus niet voor goederentreinen en de treinen van andere particuliere maatschappijen. De goederentreinen in het bijzonder hebben vaak de neiging om zich niet aan de dienstregeling te houden dankzij de reizigerstreinen of andere omstandigheden.

[DE] Contract voor nieuwe locomotieven


De DB heeft op internet aan fabrikanten gevraagd of zij een locomotieven order kunnen plaatsen voor 250-450 locomotieven voor de regionale treinen van DB Regio. Locomotievenbouwers kunnen bieden tot en met 10 november 2011 en het contract zal starten in 2012 en lopen tot en met maximaal 2022.

waar komt die kleur toch vandaan? (1)


Wegens het slechte weer van vandaag ga ik niet naar Maastricht, maar een eerste in de serie van waar komt die kleur toch vandaan? Dit is deel een en deze serie gaat over hoe een spoorwegmaatschappij op een bepaalde kleur komt. omdat een vorig bericht over turquoise beige best populair is, maar erg kort, ga ik nu wat uitgebreider in op turquoise beige, het is dé kleur van de meeste treinen van de DB vanaf 1974 tot 1986, alwaar Oriëntrood het stokje overnam. Maar hoe kwamen ze erop? 

Nou, dat zal ik eens zeggen, volgens het boek “Farbgebung deutscher Triebfahrzeuge Teil 2“ was het omdat de DB niet blij was met het voorgaande experiment met de POP-kleuren, want de wagens werden gauw smerig van o.a. de stoomlocomotieven, dus de taak aan het Design centrum van de DB om met een nieuwe kleur te komen, en omdat het einde van het stoomtreintijdperk nabij was mochten de locomotieven een wat lichtere kleur krijgen die aan de volgende eisen moest voldoen: Het moest een Nobele uitstraling hebben, er uitzien zoals de wagens (die ook een andere kleur kregen), en weinig last moesten hebben van de stof die los komt bij het remmen, ofwel een donkere kleur beneden en een lichte boven. 

Het design centrum keek voor inspiratie naar de TEE treinen die een hoog aanzien hadden in Europa, zij hadden een licht kleur boven en een donkere beneden, maar klakkeloos overnemen is ook zoiets dus er moest iets anders bedacht worden en toen keek men verder terug in de tijd naar de “nobele Rheingold”, waar de blauwe kleur beneden was, en het gaf natuurlijk ook een knipoog naar de romantiek van toen die tijd (begin jaren 30), dus werd het een turquoiseblauwe kleur van de Rheingold en Beige van de TEE. Zo leek de trein dus nobel, konden alle wagens makkelijk zoals de locomotief gekleurd worden en werd eventueel stof gemaskeerd door de donkere kleur die in de onderste hoek was. Hier het uiteindelijke resultaat:
110 132 in Münster (westf) Hbf
 
Ook heb ik een Flickr Group toegewijd aan deze kleur deze kun je vinden op:
Als je nog geen lid bent van Flickr, en je hebt interesse, het is gratis en snel te doen met o.a. een Google-account
Aanstaand zondag zal ik het hebben over het spel Chris Sawyer’s Locomotion uit 2004.